Vår

Längre dagar och drägligare temperaturer. En solig dag och man vill bums ha sin uteplats klar. Innerst inne vet man att det inte är någon vidare god idé att direkt gå från tanke till handling…
Det vill säga om det handlar om att plantera nya små plantor eller sommarblommor. Men det finns en hel del man faktiskt kan och ska göra tidigt!

  • Övervintrade fleråriga växter som stått ute i krukor kan, så snart även nattemperaturen är några grader över 0, få en första beskärning. Då kan också döda kvistar och utblommat som du lämnat över vintern tas bort. Men lämna för säkerhets skull marginal som du tar senare under våren/försommaren – kylan kan komma tillbaka och då får de inte sakna skydd.
  • Har växterna tillräckligt med utrymme i sina krukor – så att du också kan fylla på med ny jord där det behövs? Eller är det dags att flytta upp ett pinnhål eller två?
  • Ny jord som sagt. Av bästa kvalitet – och där tycker jag ekologisk är värd att leta efter. Och anpassad efter växternas krav – exempelvis jord med lägre ph-värde till rhododendron (flera sorter trivs fint i kruka) och magnolia. Jag har ett favoritmärke som jag använt i åratal – och vid ett tillfälle dessutom testade parallellt med ett annat märke. Samma växter, samma förutsättningar vad gäller plats och planteringskärl. Skillnaden var påtaglig, framförallt i det längre perspektivet, där växterna som fått min favorit fortsatte att utvecklas – och efter ett par år var väsentligt robustare. Jorden höll alltså näringen längre. Min favorit är Rölunda – som har jord för alla sorters växter. Om du undrar: Jag är inte sponsrad av dem och har inga särskilda förmåner.
  • Finns det risk för att några av dina växter kan bli brända av vårsolen? Se då till att skugga dem de första veckorna.
  • Har du växter som övervintrat inomhus – t ex olivträd. Låt dem vänja sig successivt vid utelivet och ta in dem på nätterna de första veckorna.
  • Håll koll på att växterna inte torkar ut när klimatet nu ändras och de börjar kvickna till. Och alltså börjar bli intresserade av att vattnas.
  • Se över dina verktyg! Skarpa, rena, rostfria, bra i handen. Använder du handskar? En smaksak vad man trivs med, men de får inte helt ta bort känslan för växterna du arbetar med och ska sitta stadigt på handen. Alltså inte lånade två storlekar större än dina händer.
  • Fundera över platsens förutsättningar innan du handlar nya växter. Solsida eller skuggigt? Blåsigt? Välj växter efter möjligheterna till överlevnad. Och hellre färre, större exemplar. Och färre sorter o färger. Lättare att sköta och ger dessutom ett mer harmoniskt intryck – framförallt på en mindre yta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *