Exempel på uppdrag

Workshops

Trädgårdssällskapet
I det här trädgårdssällskapet finns många kunniga medlemmar. Trots det ville de ha ny kunskap och dessutom inspiration. CityGarden gjorde, efter samtal med några av medlemmarna, ett program baserat på året i trädgården med inslag från såväl svenska som utländska trädgårdar.

Några av de frågor medlemmarna önskade – och fick – svar på var:

  • Hur komponera en trädgård och en balkong som är vacker alla årstider?
  • Hur ska jag tänka när det gäller färgsättning?
  • Vilka växter är både snygga och ätbara?
  • Vilka växter får vara i fred för rådjur?
  • Kan man ha medelhavsväxter i kruka?

I programmet fanns också gott om tid för medlemmarna att byta erfarenheter kring i första hand de frågeställningar man valt att fokusera på.

Den öppna work-shopen
CityGarden bjöd in till en heldag med ett begränsat antal deltagare. Varje deltagare hade med sig ett konkret exempel på en aktuell situation de önskade diskutera och få möjlighet att arbeta med under dagen. Exempelvis altanen till den nya lägenheten, nya idéer för balkongen, trädgården i semesterhuset i Spanien.

När dagen var slut hade varje deltagare med sig konkreta förslag med en första skiss för en lösning. Och ett enskilt uppföljningstillfälle med CityGarden. Plus ett litet nätverk att kontakta när som helst.

workshop

Inspirationsresan
Även de riktigt kunniga – och dit hör förstås yrkesutövarna – behöver fylla på med nya kunskaper och insikter genom att dela erfarenheter med varandra. Tillsammans med tre kollegor gjorde CityGarden en resa till Spanien och moriska trädgårdar. Med den fantastiska arkitekturen i byggnader och trädgårdar – liksom själva idén med platserna – som bakgrund, diskuterade vi likheter och olikheter med svenska trädgårdar. Och kunde se nya möjligheter öppna sig. Såväl i fråga om utformning som i val av material och växter.


Uppdrag rådgivning

Bostadsrättsföreningen
Fem familjer har varsin lägenhet i en villa i Stockholm. De delar en trädgård och har dessutom varsin balkong. CityGarden hjälper dem att göra en plan för hur trädgården ska förnyas – vad som ska tas bort, vad som ska in istället, vilka växter som ska beskäras och hur och när det ska göras. Dessutom får tre av familjerna en motsvarande plan för sina balkonger med såväl krukor och växter som förslag till nya möbler.

Radhusfamiljen
Den lilla trädgården börjar se trött ut. Det gäller att hitta en lösning som också klarar de veckor under sommaren då familjen är bortrest. Tillsammans med familjen går CityGarden igenom ytorna. Några rosor har gjort sitt, i rabatten finns stora gluggar, ett par syrener behöver en radikal beskärning och häcken mot vägen har blivit gles och spretig. Dessutom är det full insyn mot altanen.

Lösningen blir bl a jordbättring, nya buskrosor (härdiga, med doft och lång blomning) och förslag på vårlökar och tåliga perenner med lång blomning för rabatten – allt i harmoniska färger. Samt handledning i hur syrenerna och häcken ska beskäras. Och idéer för hur insynen kan begränsas med stora krukor och dekorativa buskar.


Balkong på Lidingö

granitv-foreLägenheten, och balkongen på ca 12 kvm, fick ny ägare för ett par år sedan. Under sommarsäsongen vill han framförallt ha ätbart på sin balkong – men vill inte behöva ägna timmar åt att sköta växterna. Han vill också kunna börja dagen på balkongen med macka och en riktigt god kaffe och då och då äta middag där med ett par vänner.

Bänkar tar liten plats och är enormt användbara – att sitta på, att ställa krukor på, att ställa kaffekopp och frukostmacka på. Mangold, citronbasilika, busktomater och kinesisk bladselleri ska vattnas regelbundet, men klarar sig i övrigt bra på egen hand. Och trivs utmärkt i krukor.

Citronbasilikan uppskattas dessutom av bin o humlor. Luktärten blommar länge och får sedan dekorativa ärtskidor. Den lilla vita vildpelargonen doftar mandel o blommar från vår till sen höst. Och kan om man har tur övervintra.

Under vinterhalvåret planteras enar i krukorna – som alltså är frosttåliga – och på ett par av bänkarna lägger ägaren ut lammfällar. På så sätt har han fått en balkong som är vacker alla årstider.

granitv-efter1

granitv-efter3

granitv-efter2


Takterrass i Nacka

nacka-foreFamiljen hade haft lägenheten några år när de bad om hjälp med att få fason på den stora takterrassen. De hade tidigare bott i villa och tagit med sig några krukor därifrån och av praktiska skäl skaffat plastmöbler till den nya terrassen.

Nu har plastmöblerna försvunnit och ersatts med stolar o bord i vitlackerad metall och med bekväma – och vackra – fåtöljer i konstrotting. Konstrotting ??!! Vackra?? Allt är en smaksak men det finns en mängd olika typer av konstrotting – några praktiska och vackra, andra praktiska.

De relativt små krukorna av olika sorter har ersatts av enhetliga, stora träkrukor målade i svart utomhuslasyr. Murgröna ger vintergrönska och kommer med tiden att klänga längs altanens räcken.

Klätterhortensian är en idealisk växt också för balkonger o altaner. Bladen kommer tidigt på våren, blomningen är lång och när bladen fällts på senhösten är de vediga, vridna grenarna så dekorativa. Krassen är både snygg och pepprigt god. Och zucchinin är med sina stora, friska, vitådriga blad och delikata blommor och frukter både vacker och god.

saltsjokvarn-efter1

saltsjokvarn-efter5

saltsjokvarn-efter3

nacka-matstolar-efter


Balkong på Kungsholmen

Garvargatan-foreÄgaren till lägenheten hade prövat olika växter till sin balkong men det ville sig inte. Några dog, andra såg inte ut som hon tänkt sig när de väl kom på plats. Bordet och bänkarna var praktiska. Men tråkmurriga.

Nya större krukor och ny jord behövdes. I stora krukor och med rätt jord är oddsen bättre för växterna. Då kan både buskar o mindre träd trivas. Ett fåtal sorter skapar harmoni och gör också skötseln lättare.

Här blev lösningen vitblommande tåliga buskrosor och lavendel och, med stöd av armeringsjärn, klematis med inslag av ettårig luktärt. Dessutom rosmarin, timjan och salvia i mindre krukor.

Bord och bänkar målades om. Från bruna till svarta. En liten skillnad kan man tycka – men betydelsefull.

Garvargatan-efter1

Garvargatan-efter2

Garvargatan-efter3


Altan på Östermalm

Florag-foreFamiljen – katt och människor – vill kunna njuta av sin altan vår, sommar och höst. På vintern ska den vara trevlig att se på inifrån lägenheten. Murgrönan, den vitblommande rhododendron och buxbomen är alla vintergröna. (Buxbom ska man f n se upp med då den kan drabbas av s k buxbomssjuka. De här exemplaren har suttit i karantän för att man ska kunna vara säker på att de är friska.)

De kanadensiska buskrosorna blommar från tidig sommar till höst. Den vitblommande pionen har väsentligt kortare blomningstid, men knoppar och stiliga fröställningar ska absolut räknas som tillgångar. Dessutom är de dragplåster för humlor, bin och fjärilar. Liksom lavendeln och kryddväxterna.

För kattens njutning planterades nepeta – en flerårig, tålig kryddväxt vars doft älskas av katter. Och uppstammade krusbär gav redan första året rejäla skördar.

Florag-efter2

Florag-efter1

Florag-efter3

katt-ostermalm


Altan på Lidingö

Ägarna ville ge altanen en annan karaktär. Tydligare och mer personlig. Med plats för reflektion och umgänge. Inramad, men inte belamrad, av växter.

Det löst pålagda trägolvet togs bort. Originalet av ljus betong passar husets stil och är dessutom lätt att hålla fräscht. Genomgående mörka krukor och möbler, med inslag av ljusare textiler, skapar kontrast och harmoni.

Inglasningen har gjort det möjligt att också ha litet mer ömtåliga växter som fikon och passionsblomma. På en klätterställning i trä slingrar sig vialen – en flerårig släkting till luktärten. Här övervintrar också ett olivträd – som när det närmar sig vinterkyla ställs på en skiva av frigolit och sveps in i byggplast och därefter, för utseendets skull, i säckväv.

Altan Lidingö