Sommar

En av mina kunder har just flyttat till en lägenhet med uteplats. Här finns både soliga och skuggiga partier. Plus berg.
”Vad tycker du jag ska ha här?”
Som alltid beror lösningen på platsens förutsättningar – men också på intresse, tid och personlig smak hos människorna.

Vi pratade oss samman och hittade en lösning som både passar platsen och dess ägarinna. Längs ett staket mot grannen har redan efter ett par veckor gräddvita kaprifoler tagit fart. I en bergskreva bildar vitblommande backtimjan mjuka kuddar. Och invid grinden mot en allmänning står nu två klätterhortensior.
Dessutom har vi anlagt en liten köksträdgård i krukor.

Nöjet att plocka in en egenodlad paprika och några tomater är svårslaget. Och det går att åstadkomma utan stora insatser!

Här en kort repetition av tidigare råd.

  • Jorden är avgörande för resultatet. Förstklassig, ekologisk, anpassad efter växten.
  • Vattningen är lika viktig. Få växter klarar att torka ut – framförallt om de står i kruka. Vattna rejält så att fukten når hela vägen ner i krukan. Det är svårt att vattna för mycket.
  • Tänk på att inte bara solen utan också vinden torkar ut – en blåsig dag tar på växternas krafter.
  • De flesta växter tycker om att också få en dusch – dessutom ett utmärkt sätt att hålla skadedjur, som löss, borta.
  • Krukorna ska ge växterna möjlighet att växa – på bredden och på djupet.
  • Välj få sorter när du köper växter – det skapar harmoni och är dessutom lättare att sköta. Gör en plan över vad du vill ha innan du handlar – utan plan är det lätt hänt att köplusten leder till ett rörigt intryck.
  • Köp dina växter i en handelsträdgård – om du inte har förmånen att känna en odlare! Då kan du få goda råd och dessutom växtgaranti.
  • Handskar, sekatör, planteringsspade liksom andra redskap ska vara av god kvalitet anpassade efter dina händer (också sekatörer finns alltså i olika storlekar). Och de ska hållas rena.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *