Mina redskap

I min ryggsäck ligger två sekatörer, handsågen, rensjärnet, skärpstenen och flera par handskar.

  • Två sekatörer därför att den ena passar fint för att beskära perenner, mindre buskar och träd, medan den andra är särskilt bra för rosor. Du kanske tycker att en sekatör räcker bra. Satsa på en kvalitetssekatör. Och välj en storlek som passar ditt grepp. Alltså från en specialbutik för just trädgård där du också kan fråga till råds.
  • Handsågen använder jag till grövre grenar. Ska du ha en handsåg överhuvudtaget? Om ja: Välj från specialbutik. Fråga till råds. Tänk på att den är otroligt vass! Alltså inte ngt man låter barn handskas med.
  • RensjärnRensjärnet borde jag inte tala om eftersom det är nästan omöjligt att hitta – men om du kommer över ett har du gjort ett kap! Det är ett fantastiskt redskap för att rensa, luckra, öppna jordsäckar och bygga snygga odlingsbäddar.
  • Skärpstenen använder jag regelbundet för att hålla sekatörernas blad skarpa. Skillnaden på att arbeta med en skarp sekatör och en slö är enorm – också vad gäller resultatet. Be ngn visa hur man använder stenen. Lätt när man vet hur.
  • Jag trivs med att arbeta utan handskar men använder dem alltid när jag beskär rosor och andra taggiga växter, arbetar med handsågen och när det är kallt. För rosbeskärning finns handskar med tjock, skyddande gummiyta. När det är kallt använder jag tunna skidhandskar som har fint grepp. Valet av handskar är individuellt – prova dig fram.
    Viktigt är att de sitter bra. Låter det självklart? Varifrån kommer då alla sladdriga bomullsvantar? Lägg hellre några tior mer och få ett par handskar med kvalitet.

Behöver du större redskap som spade, kratta, räfsa, häcksax?
Jag föredrar redskap som har litet tyngd – det gör att de arbetar av egen kraft.
Jag föredrar också krattor och räfsor med metalltänder – alltså inte plast.
Samma inställning gäller för de större redskapen som för handverktygen:
Välj god kvalitet, köp från specialbutik.